Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ, επεισόδιο 1: Για να ξέρουμε τι λέμε !


Η φρι-λάντζα είναι η χαρά του κειμενογράφου.
Ειδικά όταν δεν έχεις τιμολόγιο. Είναι έξτρα δουλειά που προκύπτει όταν κάποιος θέλει να του γράψεις κάτι και σε πληρώνει επιτόπου. Εννοείται, μαύρα.
Πριν λίγες μέρες είχα ραντεβού με τον κύριο που θα τον αποκαλούμε Σπάστη για ευνόητους λόγους. Ο κύριος Σπάστης ήθελε αυτό που θέλουν όλοι: κάτι γρήγορο, καλό και φτηνό. Ήθελε το προϊόν του να κάνει θραύση, να κάνει τούμπες, να μιλάνε όλοι για αυτό και όπως ξέρετε, ο πελάτης έχει πάντα δίκιο.
ΑΥΤΟΣ ο πελάτης όμως, όταν έβρεχε δικαιοσύνη φορούσε κουκούλα. Αυτή της Κου-κλουξ-Κλαν. Ο άνθρωπος ήταν τρομοκράτης, όχι έμπορος!
Το προϊόν του ήταν ένα πρωτοποριακό (έτσι το λέμε όλοι) κατιτίς που θα έφερνε την επανάσταση στα κουφώματα. Επειδή, όπως καταλαβαίνετε από κουφώματα δεν σκαμπάζω και πολλά, ζήτησα να μου περιγράψει ΤΟ προϊόν.
Με κοίταξε σαν να του ζήτησα να σκυλεύσω τα 3 του παιδιά. Τουλάχιστον. Το μόνο που του είχα ζητήσει ήταν οι πληροφορίες για να ξεστραβωθώ.
«ΚΑΛΑ, ΔΕΝ ξέρετε για την αειφόρο δόμηση; ΔΕΝ ξέρετε για τον βιοκλιματικό σχεδιασμό;».
Δεν ήξερα. Απογοητεύτηκε.
Του εξήγησα ότι ο κειμενογράφος δεν μπορεί να τα ξέρει όλα. Όταν διαφημίζω για παράδειγμα ηλεκτρικά πριόνια, δεν πάει να πει ότι το έχω χρησιμοποιήσει το ρημάδι. Ούτε ο φίλος μου ο Τάκης που γράφει σλόγκανς για σερβιέτες έχει βάλει ποτέ σερβιέτα. Δεν εκτίμησε τα παραδείγματά μου. Καθόλου μα καθόλου.
Με τα χίλια ζόρια του απέσπασα το ντοσιέ και ξενύχτησα διαβάζοντας. Κατάφερα να του φτιάξω τρία ραδιοφωνικά σποτ, τα κείμενα.
Το καλύτερό μου είχε το σλόγκαν «ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΜΕ».
Μετά, ακολουθούσαν ξύλινοι, αλουμινένιοι, αντιεμπορικοί όροι που έπρεπε να διακοσμήσουν το ραδιοφωνικό-λέμε τώρα!
Το έστειλα με mail και σε λίγα λεπτά χτύπησε το κινητό μου.
-Κυρία Φαίη. ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΜΕ.
-Δεν ξέρετε τι λέτε;!
-Εσείς δεν ξέρετε τι λέτε. Εμείς ξέρουμε τι λέμε αλλά δεν θα το φωνάξουμε κιόλας. Δεν θέλω σλόγκανς. Θέλω να μιλάω για το προϊόν ξεκάθαρα.
Να μην σας πολυλογώ, διαφήμιση χωρίς σλόγκαν και χαριτωμενιά, ΔΕΝ είναι διαφήμιση. Είναι αναγγελία του Ερυθρού Σταυρού. Έβαλα τα δυνατά μου. Να φτιάξω κάτι που τον καλύπτει. Νάδα. Ο έμπορας στο σήμα του.

Με παίρνει μια μέρα, χαρούμενος. «Έφτιαξα μόνος μου το σποτ» αναφώνησε. Κατάλαβα ότι μόλις τα λεφτά μου είχαν πετάξει αλλά έκανα λάθος.
«Εσείς θα πληρωθείτε κανονικά, κυρία μου. Απλά, θέλω αυτό το σποτ»!
Το σποτ, βέβαια, μόνο σποτ δεν ήταν. Ήταν σκόρπιοι όροι από δω κι από κει, χωρίς ρήματα, χωρίς καμιά ιδέα, χωρίς μέλλον.
Ο ένας μου εαυτός ήθελε να βάλει τα γέλια. Ο άλλος όμως μου έλεγε «κάνε τον μαλάκα, τα βάσανά σου τελειώνουν». Φυσικά, υπερίσχυσε ο δεύτερος.

Τη μέρα που πήγα στην εταιρία του να πληρωθώ, ακόμα δεν πίστευα ότι θα πληρωνόμουν. Αντ’ αυτού, ο τρομοκράτης μου τα έδωσε ζεστά-ζεστά και ήταν χαμογελαστός. Προς μεγάλη μου έκπληξη, μου είπε πως ήθελε να μου κάνει ένα δώρο. Μου έδωσε ένα βαρύ δέμα.

Το άνοιξα. Ε, δεν θα το πιστέψετε, αλλά ο κύριος Σπάστης μου είχε αγοράσει ένα λεξικό! Ογκώδες, γνωστότατο, χρήσιμο! Ψέλλισα ευχαριστώ.
-Για να ξέρετε τι λέτε, μου είπε ο Σπάστης. Και κυρίως, ΤΙ γράφετε. Δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζετε για τη σύγχρονη δόμηση!

Θα αυτομαστιγωνόμουν το βράδυ για αυτό μου το ατόπημα.

Και όπως πήγαινα να φύγω μουδιασμένη ακόμα από την εξέλιξη, άσκουσα τον αγαπημένο μου πελάτη να μιλάει στο τηλέφωνο και να λέει:
-Αυτό το υλικό είναι ΕΥΠΑΘΗ. Να μην το προχωρήσεις. Άμα δεν είναι ΑΣΦΑΛΗ, πες του να πάει στα τσακίδια.

ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΜΕ !!!!!!!

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Όταν διαφημίζω για παράδειγμα ηλεκτρικά πριόνια, δεν πάει να πει ότι το έχω χρησιμοποιήσει το ρημάδι"

Εδώ ήταν το λάθος σας κυρία μου.
Δώστε του να καταλάβει ότι ξέρετε από ηλεκτρικά πριόνια και στην ανάγκη βάλτε ντεμέκ να ακούσετε τον "σχιζοφρενή δολοφόνο με το πριόνι" γιά να δείτε αν ο πελάτης σας κωλώνει η αν θα αισθάνεται μετά το γραφείο του ΑΣΦΑΛΗ

Μετεωρίτης είπε...

Όταν μου κάνει ποδαρικό ο ΙΝΔΙΚΤΟΣ, νιώθω απόλυτα ΑΣΦΑΛΕΣ!
Χα, χα, χα!!
Εντωμεταξύ, η ταινία που αναφέρεις είναι μέσα στις καλύτερές μου. Την απέφευγα για χρόνια γιατί νόμιζα πως θα ήταν σπλατεριά τρελή και με χαρά μου όταν την είδα διαπίστωσα πως δεν τρέχει ούτε στάλα αίμα!
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΠΡΡΡ όμως...!

Τες παντ, take the money (and the λεξικό) and run ήταν ο τύπος! Ελπίζω να μην τον ξαναδώ ποτέ ξανά στη ζωή μου. Και για να είμαι ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΣ χέστηκα για τα λεφτά. Τη ησυχία μου θέλω ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΛΏ ΧΩΡΙΣ ΗΧΟΜΟΝΩΤΙΚΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ!

Ουφ, τα είπα και ξεθύμανα!

νατασσΆκι είπε...

Καλέ τι λες! Χρήσιμο το λεξικό, κράτα το - ένα σωρό λεφτά το πλήρωσα εγώ!
:))
Σχιζοφρενής δεν είναι ο δολοφόνος, ο πελάτης σου ήταν!
(αυτό το Πάντα Δίκιο, γιατί δεν ισχύει για μένα, όταν είμαι εγώ ο πελάτης, ε;;;)
Καλησπέρα!
:)

Ανώνυμος είπε...

XA XA XA XA!!!
Ρε τι τραβάς ρεεεε!
Μα και εσύ να μην ξέρεις από δόμηση!!!Που πας βρε Φαίη!

Μετεωρίτης είπε...

καλησπέρα νατασσάκι,
το λεξικό είναι δίπλα μου (στο γραφείο μου) και είναι το μόνο που θέλω να κρατήσω από αυτόν τον στυγνό δολοφόνο της όποιας δημιουργικότητας!

ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΗΣ ήταν, χαχα, συμφωνώ και επαυξαύνω! Έχω αρκετούς από αυτούς και στη δουλειά δυστυχώς. Πεπρωμένον φυγείν αδύνατον. Το τι έχουν ακούσει τ' αυτιά μου δεν φαντάζεσαι!

Κι εγώ όταν είμαι πελάτης έτσι νιώθω. Είναι να το'χεις, παιδί μου, ή να μην το'χεις. Εγώ δεν θέλω να γίνομαι bitch-άρα με τους άλλους και συνήθως είμαι ανεκτική, χαμογελαστή και επιεικής. Για αυτό δεν είμαι καλός "πελάτης".
Ή.. είμαι ο καλύτερος!!

angelina είπε...

Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
είπε κάποτε ο φίλος μου Albert Einstein. Περαστικά και καλό κουράγιο. θα υπάρξουν πολλοί τέτοιοι στο διάβα μας.

Μετεωρίτης είπε...

Hliaxtina, δεν ξέρω που να κρυφτώ.
Δεν ξέρω τίποτα από δόμηση!
Μία ευκαιρία είχα να μάθω, αλλά με αυτόν τον ψυχοπαθή που έμπλεξα δεν κατάλαβα λέξη!
Και φυσικά, δεν θα καταλάβει κανείς αυτά που λέει το σποτ αλλά αυτό είναι δικό του πρόβλημα τώρα πια.

Να έχω τύψεις που το προϊόν του δεν θα έχει απήχηση στην αγορά; Τι λες καλή μου! Πάνε αυτά! Να κατσει και να τα λουστεί τα αποτελέσματά του με σαμπουάν μπίρας ξερόλ
(κατά το κλερόλ).
Λολ Λολ.

Μετεωρίτης είπε...

angelina, καλησπέρα,
έφερες τον Einstein στο ταπεινό μου blog οπότε το γεγονός με τιμά ιδιαίτερα! Όταν μάλιστα λέει τέτοιες φοβερές ατάκες!! Πάρα πολύ καλό, σε ευχαριστώ!

Μου έδωσες την ευκαιρία να αισθανθώ το απύθμενο βάθος της βλακείας... Όσο το σκέφτομαι,
η εξυπνάδα, θα έχει και τα όριά της! Ενώ η βλακεία, ε; Πω,πω...!

Кроткая είπε...

καλά, έχω λιώσει στο γέλιο.

αλλά να σου πωτην αλήθεια μου, προσωπικά αυτά τα σλογκανάκια και οι χαριτωμενιές, με έχουν κουράσει πολύ και ακούγονται όλα μα όλα, ολόιδια.
Δεν πείθομαι με τπτ δλδ,αλλά οκ, ξέρω δουλειά της διαφήμισης δεν είναι να πείσει, αλλά να σου περάσει το μήνυμα στο υποσυνείδητο,οκ.
Ε, δε μου το περνάει!

Θα μου πεις, ευτυχώς που ελάχιστοι είναι σαν εμένα, γιατί αλλιώς πώς θα έβγαζες το ψωμάκι σου;
Και, να σου πω κι εγώ, άμα είναι για το ψωμάκι σου καλέ... θα κάνω πως με έπεισαν και τα κουφώματα!!! :)

Μετεωρίτης είπε...

καλησπέρα krotkar, δυστυχώς και εγώ τα έχω βαρεθεί όλα αυτά αλλά δεν γίνεται να ξεφύγεις (από τα σλογκανάκια εννοώ) και ΝΑΙ, όλα είναι ίδια...
Η διαφήμιση (δυστυχώς ξανά) είναι μια γλώσσα που στην Ελλάδα δεν ξέρουν να μιλάνε. Μαϊμουδίζουν χρόνια τώρα-κι εγώ μαζί τους. Και όντως, όλα έχουν ειπωθεί.
Τι να κάνεις όμως;
Μου αρέσει η δουλειά μου κι ας είναι μια μεγαλοπρεπέστατη φούσκα. Αν απομυθοποιήσεις τη διαφήμιση, περνάς καλά(στο χώρο της διαφήμισης)!

Кроткая είπε...

Μετεωριτάκι, όλες τις δουλειές αν τις απομυθοποιήσεις, περνάς καλά.
Μάλλον, για να επιβιώσεις σε κάθε δουλειά -αν έχεις πέντε ευαισθησίες και τρεις ανησυχίες- επιβάλλεται να τις απομυθοποιήσεις.

Αλλιώς, χάπια...

Μετεωρίτης είπε...

KROTKAR
...κι επειδή δεν είμαστε για χάπια, διαλέγω το πρώτο!!!

Με κλειστά μάτια.

MenieK είπε...

Λεξικό? τι λεξικό? Oρθογραφικό / ερμηνευτικό / ετυμολογικό ~. Mονόγλωσσο / δίγλωσσο ~. Eπίτομο / πολύτομο ~. Eλληνοαγγλικό / αγγλοελληνικό ~. ~ της αρχαίας / της μεσαιωνικής / της νέας / της δημοτικής γλώσσας. ~ συνωνύμων / αντιθέτων. Aναλογικό / αντίστροφο Eύχρηστο / δύσχρηστο Eγκυκλοπαιδικό / γεωγραφικό / ιστορικό / φιλοσοφικό ~. ~ θεατρικών / ιατρικών / τεχνικών / νομικών όρων. των ψαριών (υπάρχει και τέτοιο το βρήκα στον Τριανταφυλλίδη, σας το ορκίζομαι)/ των φυτών / των ζώων της Eλλάδας.
Το ποστ δεν παρέχει τις ΕΠΑΡΚΗ πληροφορίες για να αποφασίουμε γι το ΟΡΘΟΣ του δώρου του πελάτου

Μετεωρίτης είπε...

καλημέρα meniek,
πρώτα απ' όλα το λεξικό ήταν έκδοση του 1993, γεγονός που κλέβει ήδη ποσοστό κύρους από το "δώρο" του σχιζοφρενή.
Είναι ορθογραφικό, ερμηνευτικό, ετυμολογικό, συνωνύμων, αντιθέτων και κυρίων ονομάτων. Το ξεκίνησα και το διαβάζω μονορούφι.
Βρίσκομαι στη σελίδα 9. Μόλις έμαθα τι είναι τα αρκτικόλεξα.

Έχω μια υποψία ότι αυτό το λεξικό το είχε στην κατοχή του πολλά χρόνια (παρόλο που δεν το άνοιξε ποτέ). Βρήκε αφορμή και μου το χάρισε.
Τον ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ μην τον γελάς! Ένα μικρό, μπλε τόσο δα βιβλιαράκι-αλλά θαυματουργό (το παλιό, που είχα στο δημοτικό).
ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ!
(ναι, ναι, το ποστ είναι ανεπαρκή και είμαι αφελές αν νομίζω ότι καταλαβαίνετε τι τραβάω στη δουλειά...

just me είπε...

Ακριβώς στη διαφήμιση δεν είμαι, αλλά να ήξερες πόσο σε καταλαβαίνω!!!

Είναι φορές που λες "πόσο τον μαλάκα να κάνω πια για το συμφέρον σου και για να μη θίξω/"δώσω" άλλον εργαζόμενο άνθρωπο" στη δουλειά του οποίου σού λαχαίνει να είσαι ο επόμενος κρίκος! Και όταν κάνεις ό,τι σε φωτίσει ο Θεός να κάνεις, με τη δέουσα αξιοπρέπεια, παίρνεις δώρο (λεξικό;;; μακάρι να ήταν!!!) το "βραβείο της ανοιχτής παλάμης"!

Τι να πεις... Απο-δόμηση!

just me είπε...

Ξέχασα να πω, η εξιστόρηση πολύ...
ΧΥΜΩΔΕΣ. Όλα τα λεφτά (που δεν πήρες)!
:)))

Μετεωρίτης είπε...

πάντως εμένα, καλά μου έκατσε το λεξικό (παράπονο δεν έχω!) αλλά ο τύπος όντως ήταν..
ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ!!

Πολύ καθηστερημένη η απάντηση, τώρα το είδα και άμα σου πω ότι ο πελάτης αυτός με πήρε χτες τηλέφωνο να με ρωτήσει κάτι..!

ΜΠΡΡ..