Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΔΗΣΗ


Κάποιες ειδήσεις με συγκινούν, όπως αυτή που έμαθα μόλις και αν και δεν αποτελεί "το θέμα της ημέρας", εμένα μου στρογγυλοκάθησε στο μυαλό και με βασανίζει, μέχρι να έρθει η επόμενη είδηση που θα με στεναχωρήσει.
Στην Άρτα σημειώθηκε ληστεία στην Εμπορική Τράπεζα με αποτέλεσμα ο ένας δράστης να χάσει τη ζωή του από την παρέμβαση των αστυνομικών. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα πόδια.
Οι ληστές, ίσως επειδή βλέπω πολύ κινηματογράφο, δεν μου είναι αντιπαθείς. Πιστεύω ότι η ανάγκη τους φέρνει στο σημείο να πάρουν τα όπλα και να εισβάλουν σε τράπεζα. Θέλει και θράσος η ληστεία... Φαντάζομαι τους δράστες να παρακολουθούν την περιοχή, να παρακολουθούν την τράπεζα... τους φαντάζομαι ακόμα να "συνεδριάζουν" καταστρώνοντας τα σχέδιά τους... όπως και να' χει, οι ληστές κάνουν πολλά όνειρα!
Άραγε τι ονειρευόταν αυτός ο άτυχος άντρας; Ήταν Έλληνας, ήταν αλλοδαπός; Ήταν ένα στυγνό κάθαρμα ή ένας απελπισμένος πολίτης; Τον περίμενε κάποια γυναίκα με αγωνία να γυρίσει σπίτι; ...Δεν θα μάθουμε ποτέ. Γιατί τα πτώματα δεν μπορούν να μιλήσουν, ούτε κανένα κανάλι αφιέρωσε τηλεοπτικό χρόνο για να μας διαφωτίσει σχετικά με την προσωπικότητα του "πτώματος". Θα μου πεις... τόσα κακά γίνονται στον άδικο τούτο κόσμο, αυτό σου έβγαλε το μάτι; Όπως και να'χει, στις ταινίες τους αγαπάμε συνήθως τους ληστές, τους συμπονούμε, όπως αγαπάμε επίσης και τους έντιμους μπάτσους. Η πραγματικότητα όμως δε είναι σινεμά και δεν κόβει εισιτήρια. "Περνάει" σαν σύντομη
είδηση και ο δημοσιογράφος μας ανακοινώνει ότι περνάμε σε άλλες ειδήσεις.
Με την ίδια ευκολία που θα περάσω κι εγώ στο επόμενο post...

9 σχόλια:

Roadartist είπε...

..ουφ και ξανά ουφ..

Όποτε ακούω ληστεία σε τράπεζα μου έρχεται ασυνείδητα στο μυαλό ο στίχος του Σιδηρόπουλου "άντε και καλή τύχη μάγκες.."

τώρα αυτό δεν ξέρω αν είναι καλό..

Μετεωρίτης είπε...

Καλό είναι, καλό είναι!!
Σε πάω ρε Roadartist!!

Go_Go είπε...

Δεν ξέρω βρε Μετεωρίτη, δεν είναι πάντα (ίσως και ποτέ) "μάγκες" οι ληστές, και ούτε ασφαλείς και αναίμακτες οι ληστείες. Ίσως τις περισσότερες φορές να είναι και κοινωνικά ανάλγητοι και να μην το'χουν σε τίποτε να πάρουν κάποιον για ασπίδα, ή να βουτήξουν καμία προσωπική τσάντα με πρόσφατες αναλήψεις.

Πληγή πληγή οι τράπεζες και του κεφαλαίου ο κώλος πρέπει να ψηθεί, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχουν ιδεολόγοι ληστές σήμερα εκτός κινηματογράφου και είναι ελάχιστες φαντάζομαι οι κρούσεις τραπεζών από φτωχούς και απελπισμένους κακομοίρηδες.

Ααα, ξεκίνησα και το Red road το μεσημέρι, ε; Αλλά μετά έπρεπε να στρωθώ στο διάβασμα και θα το τελειώσω το βράδυ...

habilis είπε...

Στην ταινία ο Νονός έβλεπες ένα κάρο απο εγκλήματα.
Σε ένα ντοκιμαντέρ που αφορούσε την ταινία , ο Κόπολα μιλούσε για αυτή την μεγάλη επιτυχία του.
-Είχα κάνει 2 μεγάλα δοκιμαστικά για το ρόλο του Μάικλ (Αλ Πατσίνο) και το άλλο ήταν με Ντε Νίρο.
Ο Ντε Νίρο ήταν τέλειος , απίστευτα πραγματικός .
Επέλεξα τον Αλ γιατί ταυτιζόταν καλύτερα με τον θεατή.
Ο Κόπολα σε άλλες ταινίες έχει διαφορετικό σκεπτικό .

Εντάξει από την τηλεόραση ,τον κινηματογράφο το έγκλημα έγινε ένα εμπορεύσιμα συσκευασμένο προιόν που καμιά φορά εμπνέει κιόλας
Αν τύχει σε μένα ή σε έναν άνθρωπό μου , κανονικά όμως , τα πράγματα αλλάζουν,και δυστυχώς τυχαίνει.

Roadartist είπε...

Επειδή βλέπω πως παρεξηγήθηκα.. Απλά διευκρινίζω πως φυσικά δεν είμαι σε καμία περίπτωση υπέρ της κλοπής, αλλά το σχόλιο είχε την έννοια πως οι "τράπεζες" εγκληματούν καθημερινά κατ' εξακολούθηση και με το νόμο..
Όπως π.χ. κατασχέτουν σπίτια ανθρώπων για οφειλές ελάχιστων ευρώ.. κλπ.. Αυτό νιώθω ότι εννοεί ο Σιδηρόπουλος στο στίχο του..
Υπάρχουν αδίστακτοι ληστές, αλλά υπάρχουν και απελπισμένοι από ανεργία, από φτώχεια, από αληθινή πείνα.. δεν είναι καθόλου μακρινό αυτό στις μέρες μας..

Μετεωρίτης είπε...

Go-Go,
καλά τα λες, αλλά πιστεύω ότι αυτοί που κλέβουν το πορτοφόλι σου δεν είναι οι ίδιοι που αποφασίζουν να "χτυπήσουν" τράπεζα.
Και ναι, μου αρέσει η ιδέα να ΧΑΝΕΙ η τράπεζα! Συγκεκριμένα, η ΕΜΠΟΡΙΚΗ αποφάσισε να κλείσει περίπου 100+ υποκαταστήματα και άφησε πολλούς χωρίς δουλειά...

Λοιπόν, ανυπομονώ να μου πεις για το RED ROAD, ένας φίλος μου είπε πως το βρήκε "αβάσταχτα θλιβερό"... εμένα με εντυπωσίασε η ταινία, τόσο για το ασυνήθιστο θέμα της, όσο και...
Άσε, άμα της είδες, θα τα πούμε.

Μου πήρε 3 μέρες να την δω. Την πρώτη μέρα ήμουν κατάκοπη και κοιμήθηκα, την δεύτερη μία από τα ίδια, την τρίτη μέρα την είδα όλη από την αρχή και την βρήκα ΄πολύ ανθρώπινη.
"Ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο!" που έλεγε κι ο Καρυωτάκης...

Μετεωρίτης είπε...

habilis,
ωραία η πληροφορία που μας έδωσες!!
Σε ευχαριστώ!
Μπορώ εύκολα να κατανοήσω γιατί με τον Αλ ταυτίζεται ο θεατής και τον προτιμώ από τον Ντε Νίρο γιατί έχει αυτή τη μοναδική ικανότητα να παίζει με τα μάτια του-και να σε κάνει να τον "αγαπάς".

ROADARTIST,
don't worry και κατάλαβα τι εννοείς. Σαφώς, ούτε εγώ είμαι υπέρ της βίας, όμως, είναι γεγονός, οι ληστές στην Ελλάδα δύσκολα σκοτώνουν. Οι αστυνομικοί πάλι....

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν έχω άποψη για το θέμα καλός ή κακός κλέφτης, αυτό που έχω να πω είναι ότι μέχρι πρόσφατα οι τράπεζες δεν έπαιρναν μέτρα ασφαλείας (θωρακισμένες πόρτες κλπ) στα υποκαταστήματα τους γιατί κοστίζει λιγότερο η αποζημίωση ενός νεκρού υπαλλήλου από το κόστος θωράκισης όλων των υποκαταστημάτων.

Μετεωρίτης είπε...

Tι να λέμε λοιπόν...

Καλημέρα Τζόνι!