Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

Ηλίας Καζάν



Γράφοντας για τον Ηλία Καζάν, προτιμάς να χρησιμοποιήσεις μία αφίσα από ταινία του, παρά μία δική του φωτογραφία και ίσως και ο ίδιος αν ζούσε, να το προτιμούσε.
«Δεν μετανιώνω για τίποτα» έγραψε στην αυτοβιογραφία του. «Δεν το έκανα για να βοηθήσω την καριέρα μου, αλλά για να εναντιωθώ στα εγκλήματα του Στάλιν».
Ο καταδότης όμως είναι μία ρετσινιά που δεν φεύγει εύκολα.
Ο μικρασιάτης κινηματογραφιστής Ηλίας Καζάν μας άφησε πολλά διαμάντια και έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, έχοντας 22 όσκαρ στο τσεπάκι. Και μία συγχώρεση από την Ακαδημία το 1999, μαζί με βραβείο για την συνολική του προσφορά. Οι πρώην φίλοι του, του είχαν κόψει την καλημέρα. Τον πολέμησαν, όπως πολεμούν έναν καταδότη.
Ο Ηλίας Καζάν όμως, θα παραμένει πιστός στις αξίες του μέχρι τέλους. Οι κοντινοί του άνθρωποι θα πουν πως κατά βάθος ήταν ένας πληγωμένος αριστερός.
Ο Ηλίας Καζάν δεν μας άφησε περαιτέρω περιθώρια για να τον καταλάβουμε. Ο Ηλίας Καζάν θα πάρει θέση για πάντα στους αμφιλεγόμενους της τέχνης.
Μέχρι τώρα, το κακό του παρελθόν δεν έχει σκεπάζει το μεγαλείο της τέχνης του. Μάλλον το ότι είναι καλός κινηματογραφιστής σκεπάζει το παρελθόν του γιατί κακά τα ψέματα, το παρελθόν δεν κυκλοφορεί πια ανάμεσά μας, το παρελθόν είναι κάτι νεκρό και οι άνθρωποι ξεχνάνε, τα έργα όμως μένουν εδώ.
«Κοιτάζοντας» βλέπουμε τον σκηνοθέτη Ηλία Καζάν. Ο άνθρωπος έχει φύγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: